Ahad, 16 November 2014

KEK COKLAT MOIST

Kek coklat moist ni memg favourite saya..hehe..first makan bakal akak ipar buat,terus minat nak belajar buat kek..ni pun belajar dari dia la

Senang je nak buat kek ni,bahan-bahan pun ringkas..lagi la sekarang ni da ada tepung segera,lagi la bertambah mudah dan cepat..dalam tepung segera yg saya gunakan ini,disediakn dgn topping sekali,jimat kn..tak ada alasan la nak cakap susah,leceh semua..

Ok,saya nak kongsikan sikit resepi kek coklat moist ni..gambar pun saya ada letak sekali

Bahan-bahan:
Tepung segera kek coklat moist
Telur 3 biji
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
1 cawan air panas

Cara-caranya :
1.Kacau telur menggunakn garfu/wisk sehingga berbuih.
2.Satukan telur bersama bahan lain dan kacau sehingga sebati dan tidak berketul.
3.Lenser loyang dengan sedikit mentega dan tuangkan adunan.
4.Bakar pada suhu 170c - 180c selama 40 - 45 minit atau kukus selama 45 minit atau sehingga masak

Cara penyediaan topping :
1.Satukan semua bahan dan panaskan di atas api sederhana sehingga berkilat.Jika topping kelihatan agak pekat,tambah sedikit susu segar/susu cair.
2.Sejukkan seketika dan curahkan ke atas kek yang telah disejukkan.
3.Hiaskan bersama hiasan yang disertakan atau mengikut kreativiti.

Mudah kan?Selamat mencuba...:-)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Popular Posts